Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Ay ile Çarpışma Tehlikesi: Bilim Dünyasını Alarmda

Bilim insanları, 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı dev asteroitin 2032 yılında Ay ile çarpışma olasılığı konusunda endişeli. Son gözlemlerle çarpışma olasılığı yüzde 4.3’e yükseldi. Bu devasa kaya parçasının Dünya’ya değil, Ay’a çarpma durumunda büyük bir tehlike oluşturacağı belirlendi. Ancak, Ay’a çarpması durumunda Dünya’yı da etkileyecek.

Hiroşima’dan Daha Büyük Patlama Bekleniyor

Western Ontario Üniversitesi’nden bilim insanları, asteroitin Ay’a çarpması durumunda ortaya çıkacak patlamanın etkilerini inceledi. Çarpışma anında 6.5 megaton TNT enerjisi açığa çıkacak. Bu miktar, Hiroşima’ya atılan atom bombasının enerjisinden kat kat fazla. Çarpışma sonucunda, Ay yüzeyinde yaklaşık bir kilometre çapında bir krater oluşacak.

100 Milyon Kilogramlık Tehlike

Çarpışma sonrasında Ay’dan 100 milyon kilogramlık enkaz fırlatılacak. Bu enkazın yüzde 10’u Dünya’ya ulaşabilir. Çalışmalara göre, Dünya yörüngesindeki uydular için ciddi bir tehdit oluşturan bu durum, uzay araçlarına zarar verebilir.

Uydu Ağımız Risk Altında

Asteroit çarpışmasının uydu ağımıza vereceği hasarın boyutu, Ay’a çarpış noktasına ve enkaz miktarına bağlı olacak. Uydular için ciddi bir tehdit oluşturabilecek çarpma parçacıkları Dünya’ya hızla ulaşabilir.

Uydu Trafiği Tehlike Yaratabilir

Bilim insanları, farklı senaryolarla yapılan simülasyonlarda asteroitin Ay’a çarpma olasılığını inceledi. Uydu operatörleri için bu durum ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor. 2032’de Dünya’da daha fazla uydu olduğu düşünüldüğünde, asteroit çarptığında yaşanacak etkilerin artacağı belirtiliyor.

Related Posts

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

Giysiler teknolojiyle buluşuyor! Teknolojinin yeni kumaşı

Günlük kıyafetlerin hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek hem çevre dostu bir çözüm sunması hem de teknolojik cihazları şarj edebilmesi, bu alanı geleceğin en umut verici inovasyonlarından biri haline getirdi. Bilimsel araştırmalar ve …

Beynimiz duruyor mu, durduğunda neler oluyor?

İnsanlar hayatlarının yüzde 20’sine kadarlık bir döneminde boş zihin durumu yaşıyor.

Bir Gmail hesabınız varsa, Google bu değişiklikleri en kısa sürede yapmanızı tavsiye ediyor!

Google ve Morning Consult işbirliğiyle yapılan araştırma, 2024’te Amerikalı Gmail kullanıcılarının %60’tan fazlasının kimlik avı amaçlı e-postalarla hedef alındığını ve bu kişilerin üçte birinin veri hırsızlığına uğradığını ortaya koydu.

Yiğit Doğukan Bozkurt’tan Paris’te 2 altın madalya

Paris Yarışları’nda Milli para kürekçi Yiğit Doğukan Bozkurt, iki altın madalya kazandı.

Muşlu yüzücüler Türkiye finallerine yükseldi

Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı yüzme takımı sporcuları, 31 Mayıs-1 Haziran 2025 tarihleri arasında Elazığ’da düzenlenen 10-12 Yaş Ulusal Gelişim Ligi 2. Etap ve 13 Yaş Baraj Geçme Müsabakalarında büyük başarı göstererek Türkiye finallerine katılma hakkı elde etti.