Kenya lideri William Ruto: ‘Gelişmekte olan ülkeler için yeni bir anlaşma’
Afrika Liderleri ve Küresel Finansman
Ruto’nun ‘Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Yeni Bir Anlaşma’ başlıklı yazısı şöyle:
“Afrika liderleri, sürdürülebilir kalkınma için elverişli bir ortam yaratmaya kararlı kalırken, küresel ortakların istikrarlı destek sağlamaları ve gerekli küresel finansal reformlara destek vermeleri gerekiyor. Son finansman taahhütleri yeni bir rekor kırmış olabilir, ancak bunlar yalnızca ilk adım.
Dünya Bankası Uluslararası Kalkınma Birliği’nin (IDA) 100 milyar dolarlık yenilenmesi önemli bir dönüm noktasıdır. Ben ve diğer Afrika liderleri tarafından Nisan ayında Nairobi’deki IDA21 Yenileme Zirvesi’nde talep ettiğimiz 120 milyar doların altında kalsa da, yine de kritik bir adım niteliğinde. Yeni finansman milyonlarca kişiye umut veriyor ve küresel ortaklarımızın karşı karşıya olduğumuz muazzam zorlukları ele almaya kararlı olduğunu gösteriyor.
Nairobi zirvesi, IDA’nın kalkınma finansmanındaki önemini vurgulamanın yanı sıra, Afrika’nın küresel krizlerle başa çıkma konusundaki önemli rolüne de dikkat çekti. Yıllar boyunca IDA, ülkelerin sağlık, eğitim ve altyapı gibi kritik sektörlere yatırım yapmasını sağlayan uzun vadeli, imtiyazlı finansman sunarak birçok kişi için bir kurtarıcı oldu. Krizler sırasında hızlı tepki verme kabiliyeti ve bağışçı katkılarının her 1 doları için sermaye piyasası finansmanından 4 dolar kaldıraç kullanma yeteneği ile bir kuvvet çarpanı olarak değerini kanıtladı.
Ancak, karşılaştığımız zorluklar daha cesur bir yanıt gerektiriyor. Dünya Bankası’na göre, gelişmekte olan ülkelerin dış borç servisi geçen yıl şaşırtıcı bir şekilde 1,4 trilyon dolara ulaştı – bu rakam en iddialı iklim finansmanı taahhütlerini bile gölgede bırakıyor. Afrika’nın borç yükü, yüksek faiz ödemelerinin kaynakları sağlık, eğitim ve altyapıya yapılan kritik yatırımlardan uzaklaştırmasıyla sürdürülebilir kalkınma ve iklim dayanıklılığına ulaşmanın önünde bir engel haline geldi.
Bu yılki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29), yapılan taahhütlerin acil finansman ihtiyacını karşılamadığı vurgulandı. Afrika için bu sonuç, küresel finansmandaki eşitsizlikleri gözler önüne seriyor ve IDA gibi kurumların açığı kapatmada daha büyük bir rol oynaması gerektiğini gösteriyor.
IDA’nın 100 milyar dolarlık yenilemesi ile NCQG arasındaki örtüşme açıktır: her ikisi de sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlamaktadır. IDA’nın yenilenmesi, özellikle savunmasız ülkelerin iklim dayanıklılığına yatırım yapma ihtiyacını ele alarak maksimum etki için değerlendirilmelidir.
Afrika, tam katılım sağlanmadan yüzyıl ortası net sıfır emisyon hedefine ulaşılamayacağını bilmelidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, Afrikalılar, kıtadaki 600 milyon insana elektrik sağlamanın yanı sıra küresel karbonsuzlaştırma çabalarına liderlik edebilir.
Ben ve diğer Afrika liderleri, IDA’yı borç-iklim takası gibi yenilikçi çözümlere odaklanmaya devam ediyoruz. Ekonomik dönüşüm, daha fazla küresel bağlılık ve iş birliği gerektiriyor. IDA’nın finansman kapasitesinin artırılması için yapılan öneriler sağlam ve gerekli bir hedef olmaya devam ediyor.
Afrika İklim Zirvesi’nde kabul edilen Nairobi Bildirgesi, kalkınma finansmanını iklim eylemiyle uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Afrika’nın liderliği, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ve sanayileşmeyi teşvik ederek milyonlarca iş yaratarak sürdürülebilir bir gelecek sağlayabilir.
Afrika rolünü oynayabilecek durumda. Ancak başarılı olmak için küresel ortaklarımızın sürdürülebilir destek ve iş birliği ile taahhütlerini desteklemesi gerekiyor.
Afrika için 100 milyar dolarlık yenileme bir adım olmalı. Birlikte, IDA ve NCQG’nin adil, etkili ve erişilebilir finansman sözünü yerine getirmek için çabalıyoruz. Bugünkü zorlukları fırsatlara dönüştürerek tüm Afrikalılar için müreffeh bir geleceği sağlayabiliriz.”
Yazar: Ruto