Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Gurme Tuzlar Yemeklerde Fark Yaratıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde üretilen 50 farklı tuzu inceledi. Ercoşkun, gurme tuzların yeni bir trend haline geldiğini belirtiyor.

Ercoşkun’un tuz uzmanı olarak yaptığı açıklamaya göre, gurme tuzlar sadece lezzet değil, aynı zamanda dokunuş, görsellik ve aroma arayanların tercihi haline geldi. Bu özel tuzlar klasik tuzun ötesine geçerek sofralarda fark yaratıyor.

Gurme tuzlar; deniz, kaya, flake, aromalı ve mineral zengini tuzları kapsayan özel bir grup oluşturuyor. Bu tuzlar yemeklere sadece tuzluluk değil; tat derinliği, görsel cazibe ve doku kazandırıyor.

Ercoşkun’un belirttiğine göre, gurme tuzlar içerdikleri eser minerallerle lezzeti tabakalaştırır. Ayrıca kristal boyutu ve yapısı yemeğin tadını daha uzun ve zengin hissettiriyor.

50 farklı tuzu laboratuvar ortamında incelediğini söyleyen Ercoşkun, Fransız Fleur de Sel, Guerande, Maldon, Himalaya, Çankırı, Kala Namak gibi tuzlardan örnekler veriyor.

Gurme tuzlarının kilosunun 4 bin 700 TL’ye kadar çıktığını belirten Ercoşkun, Guerande ve Maldon tuzunun dünyanın en pahalı tuzları olduğunu ifade ediyor.

Ercoşkun, gurme tuzların yemek piştikten sonra üzerine eklendiğini ve renk, koku gibi özellikler taşıdığını vurgulayarak, çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.

Yemek yapımında kullanılan gurme tuzlarının farklı tatlar oluşturduğunu belirten Ercoşkun, Türkiye’de de benzer tuzların bulunduğunu ve bunların yüksek mineralli olduğunu söylüyor.

Ercoşkun’un açıklamalarına göre, gurme tuzları yemeklerin bitirme tuzu olarak kullanılıyor ve yemeğin görüntüsü ve tadını oluşturuyor. Ağızda yavaş eriyen kalın ve gevrek kristalleriyle yemeğe estetik ve tat katıyor.

Çankırı tuzunun özelliklerinden de bahseden Ercoşkun, tuzun saf yapısına ve mikroplastik içermemesine dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli olan Çankırı tuzlarını tercih etmenin önemine değiniyor. – BURSA

Related Posts

ABD devi şaşırttı: Türkiye’deki ekonmistler bile bu kadarını açıklamamıştı

ABD merkezli yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ciddi bir indirime gidebileceğini öngörüyor. Kuruma göre, TCMB’nin faizi 350 baz puan …

Coşkun Kamıl, Yenişehir’deki Restoranın Sahibidir

Coşkun Kamıl, 24 yıl çalıştığı restoranın sahibi oldu. Yenişehir’in ilk kafe ve restoranını yönetiyor.

Hazine’nin uçamayan uçak için istediği fiyat şaşırttı

Vergi borcu nedeniyle haciz konulan 1996 model Airbus A320-232 tipi uçak, iki ayrı ihalede alıcı bulamayınca Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafından pazarlık usulüyle satışa çıkarıldı.

Mazot, gübre, tohum, fidan: Ödemeler başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplam 865 milyon 356 bin TL tutarındaki destekleme ödemesinin bugün itibarıyla çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bereketli …

Trump’tan ‘uyuşturucu’ gerekçeli tarife

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından, Kanada’ya yönelik tarife mektubunu paylaştı. Mektubun, ABD’ye misillemesine rağmen Kanada ile çalışmaya devam edeceklerinin bir göstergesi olduğunu kaydeden Trump, bu ülkeye fentanil krizi ile başa çıkmak …

Mavi Vatan’a Türk imzası: 200 asker, 2 helikopter ve 41 bin beygir güçle yola çıkıyor

Adını, kahramanlık destanlarının yazıldığı Çanakkale topraklarından alan TCG Gelibolu (F-493), teknik kapasitesi, yerli savunma sistemleriyle güçlendirilmiş altyapısı ve 200 kişilik mürettebatıyla Türk donanmasının en güçlü unsurlarından biri olarak …