Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Göz Sağlığı ve Güneş Gözlükleri

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte UV ışınları daha dik bir açıyla gelmeye başlıyor ve göz sağlığını tehdit ediyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, bu dönemde oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çekiyor. UV ışınları gözle görülemeyen ve hissedilemeyen zararlı ışınlardır. Özellikle açık göz rengine sahip kişiler, çocuklar ve yaşlılar bu dönemde daha dikkatli olmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre, uzun süre UV ışınlarına maruz kalan bireylerde katarakt riski %60 daha fazladır. Bu risk sadece yaşlılar için değil, genç yaşlardaki insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle güneş gözlüğü takmak önemlidir. Güneş gözlükleri, katarakt riskini azaltmanın yanı sıra sarı nokta dejenerasyonu, kuşkanadı ve kornea hasarını önler. Aynı zamanda güneşin neden olduğu göz etrafındaki kırışıklıkları da engeller.

Katarakt Belirtileri

Kataraktın en büyük belirtisi görme bozukluğu ve azalmasıdır. Kataraktın mercekteki konumuna bağlı olarak şikayetler farklılık gösterebilir. Hastalar, gölgeleri görme, renkleri soluk algılama, çift görme, bulanık görme gibi belirtiler yaşayabilir. Katarakt, gece veya gündüz görme bozukluğuna da sebep olabilir.

Modern Cerrahi ile Tedavi

Hastanın yaşam tarzı, mesleği, gece görüş ihtiyacı gibi faktörler mercek seçiminde etkilidir. Katarakt tedavisi kişiye özeldir ve cerrahi yöntemler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bulanıklaşan doğal mercek, yapay bir mercek ile değiştirilerek net görüş sağlanır. Son yıllarda geliştirilen çok odaklı “Premium mercekler”, hastalara uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz bir yaşam sunar. Trifokal mercekler ise yakın, uzak ve orta mesafede net görüş sağlayarak günlük hayatta gözlük kullanımını azaltır.

Related Posts

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.