Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Ekonomik Büyüme Tahminlerini Artırdı

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin son raporlarını yayımladı.

Banka, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda Türkiye Tahmini

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği bildirildi. Banka, ocak ayındaki tahminlerinde Türk ekonomisinin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da yüzde 3,8 büyüyeceğini öngörmüştü. Avrupa ve Orta Asya bölgesinde, gelişmekte olan ekonomilerdeki büyümenin yavaşlamasının beklendiği belirtilen raporda, dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlaması nedeniyle bölge ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,5 büyümesinin öngörüldüğü aktarıldı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Durumu

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda da bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9 ile ılımlı bir büyüme kaydettiğinin ve bu oranın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Bölge ekonomisinin 2026’da da yüzde 3,7 büyümesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, ancak bu tahminlerin hızla değişen küresel ortam nedeniyle ciddi belirsizliklerle gölgelendiği aktarıldı. Ayrıca raporda, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi olumsuz etkileyebileceği ve kalıcı zararlara neden olabileceği vurgulandı.

Sahra Altı Afrika Ekonomik Değerlendirmesi

Dünya Bankası, “Afrika’nın Nabzı” raporunda Sahra Altı Afrika ekonomilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bölgedeki ekonomik büyümenin küresel belirsizliklere rağmen direnç gösterdiğine işaret edilen raporda, bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, 2026-2027 yıllarında büyümenin daha da hızlanarak yüzde 4,3’e yükselmesinin öngörüldüğü belirtilerek, buna enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrara kavuşmasıyla artan özel tüketim ve yatırımların neden olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika bölgesinde enflasyondaki azalmanın yoksulluğu azaltacağı ama ekonominin ihtiyaçları karşılamakta yetersiz olabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda, ticaret dinamiklerindeki değişiklikler, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliğinin bölge ekonomisini belirsizliğe sürüklediği vurgulandı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Durumu

Bankanın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunda bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerinin belirsizliklere göre uyarlanması gerektiği vurgulandı. Bölge ekonomilerinin bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüyeceğinin tahmin edildiği kaydedilen raporda, bu oranlarla Latin Amerika ve Karayipler’in dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olduğuna dikkat çekildi. Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış çevrenin kalkınmayı engellediği belirtilirken, enflasyonun kontrol altına alındığının ancak mali açıkların endişe kaynağı olmaya devam ettiğinin altı çizildi. Küresel ekonomik ortamın gelişmiş ekonomilerde devam eden enflasyonun faiz indirimlerini engelleyebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği endişelerine de yer verilen raporda, küresel ticaret kısıtlamalarının ekonomik bir ortam yarattığı belirtilerek, bu durumun daha temkinli bir ekonomi ve iş ortamına yol açtığı aktarıldı.

Related Posts

Halk gösteriyor çözüm işte bu!

Hafta sonu CHP’nin Konya mitinginden bir kare! Bir döviz kalktı, üzerinde dört kelime: “Etliekmek, hak, hukuk, adalet.” Bir öğün değil; bir düzen talebiydi. İlaç: Hukuk. Çünkü sofralar adalet ister. Hukuk yoksa demokrasi olmaz, ekonomi düzelmez, tasarruf yapılmaz, hiçbir sorun çözülmez. İktidar değil ama halk çareyi biliyor.

Beyaz eşya sektöründe soğuk rüzgarlar: Talep düşüyor, üretim yavaşlıyor

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2025 yılının ilk çeyreğine ait sektör verilerini paylaştı. Verilere göre, yılın ilk üç ayında hem iç satışlarda hem de ihracatta gerileme yaşandı. İç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 …

Bakan Şimşek, TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Mucize bekleyenler olabilir…”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin ”Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler hangileri oldu?

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

ENAG nisan ayı enflasyon oranını açıkladı

Küresel piyasalar temkinli: Gözler Fed kararında, Trump’tan yeni tarife hamlesi

ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Trump’ın yabancı filmlere yönelik yüzde 100 gümrük vergisi açıklaması piyasalarda dalgalanma yaratırken, yatırımcılar Fed’in faiz kararı öncesi temkinli pozisyon alıyor. Avrupa’da Ukrayna diplomasisi öne çıkarken, Türkiye’de gözler nisan enflasyon verilerinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir