Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Kene Uyarısı!

Namık Kemal Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, son 2 ay içinde 200 kişinin kene ısırığı nedeniyle polikliniklerine başvurduğunu belirtti. Yapılan değerlendirmelerde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edilmedi.

Doç. Dr. Doğan, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesi ile artan kene tehlikesine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Özellikle piknik yaparken ve tarım arazilerinde çalışırken kol ve bacakların örtülmesini öneren Doç. Dr. Doğan, kenelerin ilkbahar ve yaz aylarında çoğaldığını ve bu dönemlerde dış ortamda kenelerle temasın risk taşıdığını vurguladı. Genellikle tarım işçileri ve kırsal alanlarda çalışanların risk altında olduğunu belirten Doğan, bu kişilerin gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

“Keneler elle çıkarılmamalı”

Kenelerin elle çıkarılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Doğan, kenenin doğru yöntemlerle çıkarılması gerektiğini ve üzerine kimyasal madde dökülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kene tutunması durumunda ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Herhangi bir bulaşıcı hastalık bulunmamış olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun risk oluşturmadığı anlamına gelmediğini ve belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kurumu ile iletişime geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.