Ateşkes sonrası Gazze’deki büyük enkaz yeniden gündemde
Gazze’deki Yıkımın Faturası Ağır: İsrail’in Ateşkes Onayı Sonrası Durum
İsrail’in onayı sonrasında resmiyet kazanan ateşkes ve esir değişimi anlaşması artık yürürlükte. İlk esir takasları gerçekleşirken, dikkatler yeniden, 15 aydır saldırı altında olan Gazze’deki yıkıma çevrildi.
Gazze’de ekonomi tam anlamıyla yerle bir olurken, geçen yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 80’den fazla düşerek 90 milyon dolara kadar geriledi. Gazze’nin zaten zor durumda olan ekonomisi, önemli bir yeniden yapılanma olmazsa durgunluğunu sürdürecek.
Gazze’de Yeniden İnşa İçin Yüksek Bir Fatura Bekleniyor
Gazze’nin yeniden inşası için 40 milyar ila 80 milyar dolar arasında bir faturanın ortaya çıkması bekleniyor. Kesin rakamlar, ekipler hasarı yerinde değerlendirebildiği zaman netlik kazanacak. Birleşmiş Milletler’e göre, sadece tahmini 42 milyon ton molozu temizlemek en az 10 ay sürecek ve yaklaşık 1,2 milyar dolara mal olacak.
170 Binden Fazla Yapı Yıkıldı
Geçtiğimiz ay yayınlanan uydu görüntülerine göre, Gazze’deki binaların yaklaşık yüzde 70’i (170 binden fazla yapı) yıkıldı. Altyapı hasarlarının da yaklaşık 20 milyar dolara mal olacağı tahmin ediliyor.
Sağlık Sektörü İçin Büyük Yatırım Gerekiyor
Yerel sağlık yetkililerine göre, Gazze’nin sağlık sektörünün yeniden inşası için yaklaşık 15 milyar dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var.
Ateşkesin İlk Gününde 552 Yardım Tırı Giriş Yaptı
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana soykırım uyguladığı Gazze Şeridi’ne, ateşkesin ilk gününde 552 yardım tırı giriş yaptı. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, tırların içinde yakıt, sağlık malzemeleri, temel gıda ürünleri, sebzeler ve meyveler bulunuyor. Bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak için daha fazla insani yardımın bölgeye ulaştırılması için çalışmalar sürüyor.
Ateşkesin ilk aşamalarında, günde 600 tır insani yardımın Gazze’ye girmesi planlanırken, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden 7 gün sonra Refah Sınır Kapısı’nın açılması bekleniyor.