Assos’ta 3 bin 500 yıllık stoa gün yüzüne çıkarılıyor

Assos Antik Kenti’nde 3 Bin 500 Yıllık Stoanın Kazısı Başladı

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırları içinde bulunan Assos Antik Kenti’nde, 110 metre uzunluğundaki 3 bin 500 yıllık stoanın kazısı için çalışmalar başladı. 110 metre uzunluğunda olan bu antik yapı, Antik Yunan mimarisinde önemli bir yere sahip olan stoa olarak biliniyor.

Assos, bölgenin güney kıyısında yer almakta olup, asırlar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir antik kenttir. Her yıl turist akınına uğrayan Assos, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla dikkat çekiyor.

Antik kentte bulunan stoanın kazısını yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İÇDAŞ’ın desteğiyle kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Arslan, bu yıl antik kentin agorasında yer alan 110 metre uzunluğundaki stoa yapısının kazısına odaklanacaklarını ifade etti.

2 Bin 200 Yıllık Mozaik Sergilenecek

2025 yılına kadar tamamlanması planlanan kazı çalışmaları kapsamında, 2 bin 200 yıllık çokgen taşlarla yapılmış, polygonal taşlarla süslenmiş bir mozaik bulunması bekleniyor. Mozaik, Helenistik döneme ait olup, restore edilerek ziyaretçilere sunulması planlanmaktadır.

Arslan, ayrıca antik kentin doğusunda bulunan “ana kapı” ve Bizans dönemine ait “misafirhane” yapılarının da kazılarının devam edeceğini belirtti. Bu yıl içinde yapılan kazıların, Assos Antik Kenti’nin tarihine ve mimarisine dair önemli ipuçları sağlayacağı düşünülmektedir.

Assos Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmaları, antik döneme ait önemli yapıları gün yüzüne çıkararak, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

Related Posts

2025 YKS tercihleri başladı mı? YKS tercihleri nasıl yapılır?

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih takvimi ÖSYM tarafından duyuruldu. Peki, 2025 YKS tercihleri başladı mı? YKS tercihleri nasıl yapılır?

LGS’de engel tanımayan başarı öyküsü: Gözündeki ağrıdan günde sadece 2 saat çalışabildi Türkiye birincisi oldu

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde yaşayan ve sağ gözünde görme kaybı bulunan Ahmet Taha Çömlekçi, LGS sınavında tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Gözündeki ağrılar sebebiyle günde 2 saat ders çalışabilen Ahmet Taha, azmiyle Türkiye birincileri arasına girdi.

Bugün ne sınavı var, 13 Temmuz Pazar hangi sınavlar yapılacak? ÖSYM 2025 sınav takvimi bilgisi…

Bugün ne sınavı sorusu, ilgili oturumlara katılacak adaylar tarafından sorgulanıyor. Adaylar yoğun hazırlık sürecinin ardından belirlenen takvim doğrultusunda sınavlara girecek. Bu bağlamda 13 Temmuz Pazar hangi sınav yapılıyor sorusu da araştırılıyor. ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı sınavları hafta sonları belirlenen merkezlerde gerçekleştiriliyor. Peki Bugün ne sınavı var, 13 Temmuz Pazar hangi sınavlar yapılacak? İşte ÖSYM 2025 sınav takvimi bilgisi…

Bakan Tekin açıkladı: Liselerde eğitim öğretim süresi düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 4 yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesiyle ilgili çalışma olup olmadığına ilişkin, “Kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz. Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz” dedi.

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

AÖL 3.dönem sınav yerleri açıklandı mı? MEB AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?

Açıköğretim Lisesi (AÖL) 3. Dönem sınavları yaklaşırken, öğrenciler sınav giriş belgelerinin yayımlanacağı tarihi merakla bekliyor. Peki, AÖL 3.dönem sınav yerleri açıklandı mı? MEB AÖL sınav giriş belgesi nasıl alınır?