Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Bu kadarı da pes dedirtti! İcradan satılık ayçiçek yağı…

Ekonomik darboğaz ve borç krizi işletmeleri zorlamaya devam ederken Çorum’da eşi benzeri görülmemiş bir ilan dikkat çekti; kentte faaliyet gösteren bir firmaya ait binlerce teneke ayçiçek yağı icradan satışa çıkarıldı… TOPLAM 7 BİN 388 ADET YAĞ …

Yenişehir’de Meyve Sebze Tesisinde Yangın

Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki tesisde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

30 yıllık dev şirket konkordato ilan etti: Yıllık 12 bin ton üretim yapıyordu

Yıllık 12 bin tonluk üretim kapasitesiyle alüminyum döküm ve külçe üreten Arzular Metal Döküm Sanayi Ticaret Limited Şirketi, konkordato talebinde bulundu. İstanbul Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 3 ay süreyle geçici mühlet verdi.

İş Bankası duyurdu: Yüzde 21 zam yapacak

Yüksek enflasyon koşullarında maaşlar erirken Türkiye İş Bankası, 2025 yılının ikinci yarısı için çalışanlarına yüzde 21 oranında ara zam yapılacağını duyurdu. Zam kararı, banka ile çalışanları temsil eden BASİSEN Sendikası arasında imzalanan Toplu …

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

ABD devi şaşırttı: Türkiye’deki ekonmistler bile bu kadarını açıklamamıştı

ABD merkezli yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ciddi bir indirime gidebileceğini öngörüyor. Kuruma göre, TCMB’nin faizi 350 baz puan …