Gurme Tuzlar: Sofraların Yeni Gözdesi

Gurme Tuzlar Yemeklerde Fark Yaratıyor

Artvin Çoruh Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Prof. Dr. Hüdayi Ercoşkun’un yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde üretilen 50 farklı tuzu inceledi. Ercoşkun, gurme tuzların yeni bir trend haline geldiğini belirtiyor.

Ercoşkun’un tuz uzmanı olarak yaptığı açıklamaya göre, gurme tuzlar sadece lezzet değil, aynı zamanda dokunuş, görsellik ve aroma arayanların tercihi haline geldi. Bu özel tuzlar klasik tuzun ötesine geçerek sofralarda fark yaratıyor.

Gurme tuzlar; deniz, kaya, flake, aromalı ve mineral zengini tuzları kapsayan özel bir grup oluşturuyor. Bu tuzlar yemeklere sadece tuzluluk değil; tat derinliği, görsel cazibe ve doku kazandırıyor.

Ercoşkun’un belirttiğine göre, gurme tuzlar içerdikleri eser minerallerle lezzeti tabakalaştırır. Ayrıca kristal boyutu ve yapısı yemeğin tadını daha uzun ve zengin hissettiriyor.

50 farklı tuzu laboratuvar ortamında incelediğini söyleyen Ercoşkun, Fransız Fleur de Sel, Guerande, Maldon, Himalaya, Çankırı, Kala Namak gibi tuzlardan örnekler veriyor.

Gurme tuzlarının kilosunun 4 bin 700 TL’ye kadar çıktığını belirten Ercoşkun, Guerande ve Maldon tuzunun dünyanın en pahalı tuzları olduğunu ifade ediyor.

Ercoşkun, gurme tuzların yemek piştikten sonra üzerine eklendiğini ve renk, koku gibi özellikler taşıdığını vurgulayarak, çeşitli ülkelerden örnekler veriyor.

Yemek yapımında kullanılan gurme tuzlarının farklı tatlar oluşturduğunu belirten Ercoşkun, Türkiye’de de benzer tuzların bulunduğunu ve bunların yüksek mineralli olduğunu söylüyor.

Ercoşkun’un açıklamalarına göre, gurme tuzları yemeklerin bitirme tuzu olarak kullanılıyor ve yemeğin görüntüsü ve tadını oluşturuyor. Ağızda yavaş eriyen kalın ve gevrek kristalleriyle yemeğe estetik ve tat katıyor.

Çankırı tuzunun özelliklerinden de bahseden Ercoşkun, tuzun saf yapısına ve mikroplastik içermemesine dikkat çekiyor. Coğrafi işaretli olan Çankırı tuzlarını tercih etmenin önemine değiniyor. – BURSA

Related Posts

Bu kadarı da pes dedirtti! İcradan satılık ayçiçek yağı…

Ekonomik darboğaz ve borç krizi işletmeleri zorlamaya devam ederken Çorum’da eşi benzeri görülmemiş bir ilan dikkat çekti; kentte faaliyet gösteren bir firmaya ait binlerce teneke ayçiçek yağı icradan satışa çıkarıldı… TOPLAM 7 BİN 388 ADET YAĞ …

Yenişehir’de Meyve Sebze Tesisinde Yangın

Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki tesisde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Uzmanlar, yaz aylarında Salmonella bakterisine karşı gıda güvenliği ve hijyenin önemine dikkat çekti.

30 yıllık dev şirket konkordato ilan etti: Yıllık 12 bin ton üretim yapıyordu

Yıllık 12 bin tonluk üretim kapasitesiyle alüminyum döküm ve külçe üreten Arzular Metal Döküm Sanayi Ticaret Limited Şirketi, konkordato talebinde bulundu. İstanbul Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 3 ay süreyle geçici mühlet verdi.

İş Bankası duyurdu: Yüzde 21 zam yapacak

Yüksek enflasyon koşullarında maaşlar erirken Türkiye İş Bankası, 2025 yılının ikinci yarısı için çalışanlarına yüzde 21 oranında ara zam yapılacağını duyurdu. Zam kararı, banka ile çalışanları temsil eden BASİSEN Sendikası arasında imzalanan Toplu …

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler

İşte borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler